Home Education Giant’s Causeway inspired design wins UCD Future Campus architectural competition

Giant’s Causeway inspired design wins UCD Future Campus architectural competition

32
0
SHARE
  • Winning design by Steven Holl Architects (SHA), an award-winning architecture and urban design office based in New York and Beijing
  • €48 million, 8,000m² landmark building at the main N11 entrance to the campus will be surrounded by a plaza and reflecting pool
  • Building will foreground a highly visible and welcoming entrance precinct to the university including seven new quadrangles of open green space

A building design in part inspired by the Giant’s Causeway, a UNESCO world heritage site ranked alongside Mount Everest and the Giant Redwoods of California, has been announced as the winner of the UCD Future Campus architectural competition.

The interlocking basalt columns created by volcanic activity some 60 million years ago on the coast of County Antrim are recognised throughout the world.

The new €48 million landmark building (UCD Centre for Creative Design) located at the main N11 entrance to University College Dublin will be surrounded by a plaza and a reflecting pool.

Giants Causeway (Stefan Klopp)

Sun setting on Giant’s Causeway

It will display prismatic forms inspired by geology and feature an abundant use of natural light coming through two major vertical structures angled at 23 degrees, mirroring the tilt of the earth. These two towers take their design cue from the pentagonal vertical pillar of the university’s iconic dodecahedral 1972 water tower.

The design of the new building will encourage creative collaboration and interaction with a “circuit of social connection” allowing students, faculty and visitors to peer into maker and classroom spaces through glass walls.

The 8,000m² UCD Centre for Creative Design will foreground a highly visible and welcoming entrance precinct to the university covering some 335,000m² near the main N11 entrance to the campus.

This entrance precinct includes seven new quadrangles of open green space, a new pedestrian spine, parallel to the campus’ original spine, lined with weather canopies that double as solar connectors, forming the infrastructure of an energy network.

Concept Design, Steven Holl Architects: UCD Centre for Creative Design

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here